مادۀ مخدر شیشه (مت آمفتامین)، که بصورت مصنوعی از ترکیب شیمیایی مت آمفتامین در آزمایشگاههای غیرقانونی تولید میشود، دارای ساختاری پیچیده است که تأثیرات قویتری بر مغز و بدن دارد. این ماده به سرعت در بدن جذب میشود و باعث افزایش شدید دوپامین در مغز میگردد، که منجر به احساس سرخوشی موقت اما بسیار اعتیادآور میشود. تحقیقات جدید نشان میدهند که مصرف شیشه میتواند به سرعت باعث تغییرات ساختاری در مغز شود که فرآیند ترک را پیچیده میکند.
مخدر شیشه به دلیل اثرات شدید و مخربی که بر سیستم عصبی مرکزی میگذارد، برای ترک نیازمند رویکردی جامع و چندجانبه است.
برای مقابله با این چالش، مراکز ترک اعتیاد خدمات متنوعی ارائه میدهند. خدمات پزشکی شامل دارو درمانی یا فارماکوتراپی است که با تجویز داروهای مناسب، به کاهش علائم ترک و جلوگیری از بازگشت اعتیاد کمک میکند. رژیم غذایی مناسب نیز برای بازسازی بدن و تقویت سیستم ایمنی بسیار مهم است. همچنین، روشهای مکمل مانند طب سوزنی و طب سنتی میتوانند در کاهش علائم جسمی و روانی موثر باشند.
خدمات روانشناسی و روان درمانی نیز بخش مهمی از فرآیند ترک شیشه را تشکیل میدهند. روانشناسان پشتیبان و مشاوران حرفهای با ارائه جلسات مشاوره حضوری و غیر حضوری، به بیماران کمک میکنند تا با چالشهای روانی و عاطفی خود مقابله کنند. خانواده درمانی و گروه درمانی نیز با تقویت حمایتهای اجتماعی و خانوادگی، به بهبود روند درمان کمک میکنند. آموزش خانواده معتادان، زوج درمانی و هیپنوتیزم درمانی نیز از دیگر روشهای موثر در این فرآیند هستند.
تستهای روانشناسی برای ارزیابی وضعیت روانی بیمار و خدمات سمزدایی و پاکسازی بدن برای حذف مواد مخدر از سیستم بدن، از دیگر خدمات مراکز ترک اعتیاد هستند که به بهبود کامل بیمار کمک میکنند.
نکته: شیشه با نامهای دیگری همچون مت آمفتامین، آیس و کریستال نیز شناخته میشود.
شیشه محرک یا مت آمفتامین، مادۀ محرک و اعتیادآوری است که از آمفتامین (C9H13N) گرفته شده است. این ماده سیستم عصبی را شدیداً تحریک میکند و اثر آن از آمفتامین قویتر است.
مت آمفتامین به شکل پودر سفید بلوری، بدون بو و با طعم تلخ است که در نوشیدنیها حل میشود. شیشه حاوی دو ماده شیمیایی لئو-مت آمفتامین و دکسترو-مت آمفتامین به نسبت مساوی است که باعث اثرات سرخوشی و اعتیادآوری آن میشوند. این ماده معمولاً با مواد رقیقکننده و محصولات جانبی سنتز غیرقانونی آلوده است و اثرات فیزیولوژیک طولانیمدتی دارد.
کشور ژاپن اولین کشوری بود که اپیدمی بزرگ مصرف شیشه را تجربه کرد و بعد از جنگ در ژاپن فروش مت آمفتامین یا شیشه به ژاپنیها آزاد شد، در مدت کوتاهی عده بسیار زیادی به این ماده وابسته شدند و حتی آن را تزریق میکردند و ترک کردن شیشه برای آنها سخت بود، در نتیجه پس از این دوران، انواع مختلف مت آمفتامین و شیشه ساخته و روانه بازار گردید.
عملاً شاید بتوان گفت که مصرف مواد سابقه ای چند هزار ساله دارند. سیر تکاملی و تغییرات این مواد ارتباط تنگاتنگی با نحوۀ استفاده از آنها دارد. “افدرا” به عنوان یک داروی محرک، ماده ای طبیعی است که در گیاهی به این نام موجود است. این ماده چند هزار سال قبل در سرزمین چین بصورت نوع خاصی از چای مورد استفاده خوراکی قرار می گرفت. البته این ماده فاقد اثرات شدید و تخریبی شیشه کنونی بوده و همچنین خلوص بسیار کمی داشت و استفاده خوراکی از آن موجب می گردید که اثر بخشی ناچیزی داشته باشد. حدود 90 سال قبل، مت آمفتامین که ماده اصلی شیشه است، بصورت بلوری از طریق واکنش های شیمیایی در آزمایشگاه تهیه شد .
فرم بلوری این ماده این خصوصیت را دارد که اولا بسیار خالص تر است و ثانیا نقطه ذوب کم تری دارد. در نتیجه می توان این شکل از ماده را بصورت تدخینی (دودی) مورد استفاده قرار داد. به واسطه این خاصیت اعتیاد به شیشه و درمان شیشه مشکل تر می شود. استفاده تدخینی از این ماده اثربخشی بسیار شدیدتری از مصرف خوراکی دارد و تاثیر آن را میتوان با تزریق این ماده برابر دانست.
دود این ماده بی بو است و برخلاف کراک باقی مانده این ماده در پیپ (پایپ) میماند و میتواند دوباره تدخین شود. شیشه، قویترین نوع مت آمفتامین میباشد که در بین جوانان شناخته شده و در ایران عمدتاً با نام های شیشه، یخ، مواد صناعی و مواد محرک شناخته میشود که عموماً علاوه بر ماده اصلی ناخالصیهای دیگری در آن موجود است.
شیشه یا مت آمفتامین یک ماده محرک قوی است که باعث افزایش فعالیت سیستم اعصاب مرکزی، افزایش ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و سطح هوشیاری میشود. برخلاف مخدرها که سیستم اعصاب را کند میکنند، شیشه باعث انرژی بیش از حد، بیدار ماندن طولانی مدت و احساسات توهمی میشود. به همین دلیل در گروه محرکهای اعصاب و نه مخدرها قرار میگیرد.
شیشه محرک یا مت آمفتامین و آمفتامین هر دو جزو مواد محرک و اعتیادآور هستند، اما مت آمفتامین قویتر و خطرناکتر است. تفاوت اصلی آنها در این است که مقادیر بیشتری از مت آمفتامین وارد مغز میشود و اثرات آن طولانیتر است. علاوه بر این، شیشه محرک معمولاً آلوده به انواع مواد شیمیایی مضر است. هر دو ماده اعتیادآور هستند، اما مت آمفتامین به دلیل قدرت و اثرات شدیدتر، خطرناکتر محسوب میشود. این مواد محرک گاهی برای درمان اختلالاتی مانند ADHD تجویز میشوند، اما سوءمصرف آنها میتواند عواقب جدی داشته باشد.
این مادۀ محرک به شکل بلعیدنی (قرص)، تزریق وریدی و استنشاقی یا اسنیف کردن، استفاده میشود. برخی مواد محرک آیس یا کریستال را پودر کرده و با دود کردن آن در شیشههایی به نام پایپ، دود حاصل را استنشاق میکنند. عدهای نیز این پودر را از راه بینی اسنیف کرده که تاثیر سریعتری دارد. نوع محلول شیشه را هم معمولاً با آب رقیق کرده و بصورت وریدی تزریق میکنند. در فاصله کمتر از ۵ تا ۳۰ دقیقه فرد دچار اولین حالت مصرف شیشه میشود که به آن «راش» میگویند.
این ماده بصورت داخل بینی و خوراکی و تزریق وریدی و کشیدنین یا تدخین مصرف میشود و بلافاصله بعد از مصرف حالتی به نام rush یا flash به فرد دست میدهد.
ترک اولیه شیشه که به طور متوسط تا حدود 2 هفته طول می کشد، می تواند شامل چندین علامت باشد.
مدت شامل موارد زیر است:
کم آبی بزرگترین نگرانی است. در طول مرحله ترک و بعد از ترک شیشه بیماران ممکن است دچار پارانوئید، توهم و اضطراب شدید شوند. دومین مشکل بی خوابی و افسردگی همراه با ولع مصرف شدید است که مقابله با ترک شیشه را دشوار می کند.
پس چه باید کرد؟
درمان اعتیاد و کاهش عوارض بعد از ترک شیشه چیز غیر ممکنی نیست! زیرا می توان با پایبند بودن به اصول درمان اعتیاد به شیشه به راحتی این مرحله سخت و دشوار را پشت سر گذاشت. دقت کنید به شرطی که پایبند باشید.
هشدار:
با توجه به اینکه عوارض بعد از ترک شیشه معمولا پس از هفته اول از بین می روند اما افراد ممکن است در تلاش برای مقابله با علائمی مانند روان پریشی با مشکلاتی مواجه شوند، به همین دلیل است که پزشک مجرب در کلینیک ترک اعتیاد داروهای ضد روان پریشی را برای کاهش علائم تجویز می کند.
تجربه ترک شیشه برای همه متفاوت است اما علائم و نشانه های خاصی وجود دارد که رایج هستند. اگر علائم شدید بود باید در اسرع وقت به پزشک اطلاع داده شود.
اضطراب در میان افرادی که در حال ترک شیشه هستند بسیار رایج است. مطالعات نشان داده است که میزان اختلالات اضطرابی در بین افرادی که شیشه استفاده می کنند تا 30 % تخمین زده می شود.
هنگام استفاده از شیشه، افراد اغلب احساس بیش فعالی دارند و دوست ندارند زیاد بخوابند. در طول ترک شیشه، آن ها اغلب برعکس عمل می کنند. به خصوص در هفته اول ترک افراد بسیار غیرفعال، خسته و خواب آلود هستند. علائم خستگی معمولا در روز پنجم ترک اعتیاد شیشه به اوج خود می رسد که در طی آن افراد به طور متوسط 11 ساعت در روز می خوابند. (که این پدیده با پرخوابی شناخته می شود.) دیدن رویاهای واضح غیر معمول نیست اما این خواب ها در هفته اول معمولا فروکش می کند.
داشتن خلق و خوی ضعیف، افسرده و بی انرژی در حین ترک شیشه طبیعی است. برای اکثر افراد این علائم تا پایان هفته سوم از بین می رود. اگرچه افسردگی می تواند برای برخی از افراد تا طولانی مدت ادامه یابد.
روان پریشی عمدتا می تواند نشانه ای از ترک شیشه باشد و عمدتا شامل توهمات پس از ترک شیشه است. شنیدن، دیدن و احساس چیزهایی که وجود ندارند. همچنین ممکن است شامل هذیان هایی باشد که در آن تفکرات و حرفایی که از نظر فرد درست به نظر می رسند اما در واقعیت واقعی نیستند.
اکثر افرادی که شیشه را کنار می گذارند، تمایل شدیدی به مصرف شیشه دارند. آن ها هوس و ولع شیشه را به گونه ای تجربه می کنند که در بین افرادی که از مواد مخدر و اعتیاد آور دست می کشند رایج است.
در حین مصرف شیشه، افراد اغلب دچار کمبود اشتها هستند. این وضعیت در طول ترک شیشه تغییر می کند که در طی آن افراد احتمالا میل شدیدی به کربوهیدارت ها، غذاهای قندی و نشاسته ای دارند (به ویژه در ابتدی تر و معمولا تا هفته دوم و سوم ادامه می یابد.)
تحقیقات نشان داده است که خروج شیشه از بدن در دو مرحله اتفاق می افتد:
هشدار:
گاهی اوقات افراد عوارض بعد از ترک شیشه را برای ماه ها تجربه می کنند که به عنوان سندروم ترک پس از حاد”Post-acute-withdrawal syndrome)” شناخته می شود.
شدت علائم ترک شیشه به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل:
به عنوان یک قاعده کلی هر چقدر مدت طولانی تری از شیشه استفاده شده باشد، علائم و عوارض بعد از ترک شیشه بدتر خواهد بود. همین امر در مورد سن نیز صدق می کند هرچقدر افراد مسن تر باشند معمولا علائم بدتری را نسبت به افراد جوان تر تجربه می کنند.
چندین گزینه درمانی برای ترک اعتیاد شیشه وجود دارد که می تواند به کاهش عوارض بعد از ترک شیشه کمک کند. ترک مت آمفتامین می تواند فرایندی دشوار باشد اما با توجه به اثرات استفاده از شیشه بر بدن و ذهن قطعا ارزش تلاش را دارد.
انواع روش درمان ترک شیشه
رویکرد سم زدایی و پاکسازی شیشه از بدن
دارومانی برای ترک اعتیاد
روان درمانی ترک شیشه
روش ماتریکس برای ترک شیشه
اولین مرحله ترک شیشه، سم زدایی است که بدن با نبود این ماده سازگار می شود. توصیه می شود که تحت نظارت پزشک مجرب سم زدایی انجام شود تا عوارض بعد از ترک شیشه تا حد زیادی کاهش یابد.
کاهش عوارض ترک شیشه در دوره سم زدایی
زمانی که فرایند سم زدایی شیشه تمام شد، باید برای کاهش عوارض بعد از ترک شیشه نیز روند درمانی در نظر گرفته شود.
در این مرحله مشاوره و روان شناسی بهترین خط درمان برای کاهش علائم روانی ترک هستند. داروهای زیر نیز برای کاهش علائم بعد از ترک شیشه استفاده می شود که شامل:
نکته : به هیچ عنوان نباید دارویی بصورت خودسرانه مصرف کنید. حتما باید تحت درمان و زیر نظر پزشک دارو برای شما تجویز شود.
با شروع روند ترک شیشه، متخصص خبره و حرفه ای و روان شناسان مجرب پلن های برنامه درمانی را به ترتیب اجرا می کنند. با شروع سم زدایی علائم بالینی بیمار تحت نظر قرار می گیرد، زمانی که دارو درمانی و ویزیت پزشک انجام شد، بیماران تحت مشاوره و خدمات روان شناختی قرار می گیرند تا به صورت طولانی مدت بهبودی خود را حفظ کنند و ولع مصرف شیشه در آن ها از بین برود.
آنچه در انتها باید بدانید.
هشدار:
اغلب بهترین کار این است که فرایند سم زدایی و ترک اعتیاد به شیشه تحت نظارت متخصصان آموزش دیده انجام شود. اگر چه ممکن است دلهره آور به نظر برسد اما بهترین مکان برای رفتن در صورت داشتن علائم ترک شیشه رفتن به مراکز معتبر درمانی است.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان درگیر اعتیاد به شیشه هستید و عوارض بعد از ترک شیشه شما را آزار می دهد، همین الان با مشاوران مرکز ترک اعتیاد کیمیای رهایی تماس بگیرید تا راه بهبودی خود را شروع کنید.
این ماده بر مغز و بسیاری از اجزای دیگر بدن انسان اثر می کند و موجب افزایش شدید و غیر طبیعی عملکرد بخش هایی از مغز می شود. به همین دلیل ترک اعتیاد به شیشه سخت است. استفاده از این ماده در اولین دفعات و در مقادیر کم موجب بی خوابی، بی اشتهایی، افزایش انرژی و افزایش تمرکز می گردد. به همین دلیل مت آمفتامین یا شیشه در قسمت های مختلفی از نقاط دنیا در بازار سیاه با عنوان تبلیغاتی برای استفاده جهت کاهش وزن، بیدار ماندن در شب، افزایش تمرکز و حافظه، افزایش انرژی و توان در ورزشکاران مورد استفاده قرار گرفته است.
مصرف این ماده بسیار خطرناک بوده و موجب اختلال در تمرکز، پرخاشگری و اعتیاد بسیار شدید می گردد. در یک تمثیل می توان گفت شیشه در بدن فرد مصرف کننده به سرعت تاثیر می گذارد و آن را از زمین بلند میکند و بعد از چند دقیقه با همان سرعت و شدت قبلی و حتی بیشتر به زمین می کوبد. مصرف این ماده، حتی در دفعات بسیار محدود موجب بروز اعتیاد و وابستگی می گردد که از نظر شدت، از شدید ترین وابستگی ها می باشد. به همین دلیل اصلی ترین درمان ترک اعتیاد شیشه ، روان درمانی است.
مکانیسم اثر شیشه مشابه سایر محرک ها است. زیرا مصرف آن منجر به ترشح بیش از حد انتقال دهنده عصبی نور اپی نفرین و دوپامین می شود ک منجر به پدیدار شدن اثرات سرخوشی بسیار قوی، افزایش انرژی، احساس آسیب ناپذیری و سایر آثار روان گردان می شود. از آن جایی که این ماده اغلب با سایر مواد شیمایی مانند اسید باتری یا ضد یخ و … ساخته می شود مصرف آن هم خطرناک است و هم بسیار قابل اشتعال است.
تحقیقات در مورد اثرات کوتاه مدت و بلند مدت استفاده از مت آمفتامین نشان داده است که خطرات احتمالی قابل توجهی مانند اثرات عصبی شدید در ارتباط با مصرف آن وجود دارد.
سیستم عصبی مرکزی از مغز و نخاع تشکیل شده است و ایستگاه اصلی پردازش تمامی عملکردهای بدن است. تحقیقی که به بررسی اثرات مت آمفتامین بر روی سیستم عصبی مرکزی پرداخته است، در درجه اول بر اثراتی که در مغز رخ می دهد تمرکز می کند. با این حال برخی از این اثرات را می توان بر نورون های نخاع نیز تعمیم داد.
افزایش مرگ نورون مغزی به دلیل آسیب روی هیپوکامپ، استریاتوم(جسم مخطط)، قشر پیشانی رخ می دهد.
مقدار کم مصرف شیشه در اولین زمان باعث بی خوابی، کاهش اشتها، بالا رفتن تمرکز، افزایش انرژی و فعالیت، اعتماد به نفس کاذب می شود. به همین دلیل در ابتدا ممکن است برای بهبود عملکرد اجتماعی، شغلی و تحصیلی مورد استفاده قرار بگیرد. در بسیاری از موارد به این حالت “علائم سوپرمن” گفته می شود. در این حالت فرد محدودیت های واقعی خود را درک نمی کند و با اعتماد به نفس زیاد اقدام به انجام فعالیت هایی می کند که ممکن است توان انجام آن را نداشته باشند.
علایم مصرف طولانی مدت شیشه به شرح زیر می باشد:
با اولین دفعات مصرف این ماده، ادامه مصرف عملا غیر قابل کنترل می گردد. اولین تجارب مصرف با احساس شدید لذت، خشکی دهان، تپش قلب و افزایش فشار خون همراه است. این موضوع به این معنی است که حتی یک بار تجربه این حالت معمولا ایجاد اعتیاد به شیشه می نماید. این حالت لذت بخش اولیه ، بسیار گذرا است و در اولین بار مصرف کم تر از نیم ساعت طول می کشد و پس از کم تر از چند مصرف، دیگر تجربه نخواهد شد. پس از این تجربه، فرد برای مدتی احساس سرخوشی خواهد داشت. در این مرحله فرد احساس انرژی بیشتری دارد، اعتماد به نفس کاذب پیدا کرده است، اندکی تحریک پذیر و پرخاشگر است، بی خواب می گردد و احساس می کند که تمرکز او افزایش یافته و حافظه تقویت شده است.
پس از چند ساعت از مصرف این ماده، علایم سرخوشی شروع به فروکش می کند و فرد احساس کاهش انرژی و خلق افسرده خواهد داشت، حالتی که فرد برای بهبود آن نیازمند به مصرف مجدد دارد و ترک کردن شیشه را سخت می کند. در بسیاری از مواقع در این شرایط فرد دوباره اقدام به مصرف ماده می کند تا خود را به وضعیت طبیعی و سرخوشی برساند، با مصرف مجدد این ماده، فرد دوباره احساس بهبودی و سرخوشی می کند، اما این بار احساس سرخوشی به میزان دفعه قبل ادامه نخواهد یافت بنابراین اعتیاد به شیشه با وابستگی بالا اتفاق میافتد و ترک اعتیاد به شیشه را سخت می نماید.
با هر بار مصرف مجدد ماده فرد برای مدت کوتاه تری نسبت به مصرف قبل، احساس سرخوشی خواهد نمود و دفعات مصرف ماده پله پله به هم نزدیک تر می گردند.
شیشه روی تمام اعضای بدن بخصوص مغز اثرات بسیار مخربی ایجاد می کند که این تاثیرات را می توانیم با توجه به زمانی که فرد شروع به مصرف کرده به صورت حاد و مزمن تقسیم کنیم.
ولی بیشترین نشانه هایی که باعث اشتیاق به مصرف و در نهایت اعتیاد به شیشه در فرد می شوند شامل:
طول مدت این اثرات در مدت زمانی است که فرد تحت تاثیر ماده شیشه قرار دارد و البته بعد از ترک کردن شیشه این اثرات نیز از بین می روند و فرد احساس رخوت، خواب آلودگی، کاهش انرژی و بی قراری پیدا میکند و برای فرار از وضعیت ایجاد شده و به دست آوردن تجربه اولیه، ولع و وسوسه برای مصرف دوباره ماده پیدا می کند و این اتفاق، اولین نقطه در شروع وابستگی و اعتیاد به شیشه در فرد می باشد.
علاوه بر تمام این نشانه های جسمانی، مصرف شیشه اثرات مخربی بر مغز به جای می گذارد که با تغییراتی در حواس و رفتار فرد همراه است. آسیب هایی که به نواحی جلوی مغز وارد می شود می تواند با از دست رفتن کنترل و مهار فرد بر رفتار های اجتماعی وی، که با پرخاشگری و عدم کنترل بر تکانه ها است همراه باشد. در این شرایط روی آوردن به رفتارهای پر خطری مانند رانندگی بی مهابا و درگیری های کلامی و فیزیکی زیاد با دیگران بسیار زیاد دیده می شود.
مصرف شیشه در میان جوانان به دلایل مختلفی گسترش یافته است که برخی از مهمترین این دلایل عبارتند از:
و….
این عوامل همگی در کنار هم باعث شدهاند که مصرف شیشه در بین جوانان رواج بیشتری پیدا کند، و به چالشی جدی برای سلامت جامعه تبدیل شود.
هروئین از اعتیادآورترین مواد مخدر است و فرد معتاد دچار وابستگیهای شدید روانی و نیز جسمی میشود. بنابراین افراد بعد از ترک نیز تا مدتها تحتنظر باقی بمانند تا مجددا به سوی مصرف آن وسوسه نگردند.
یکی از اشتباهترین تفکرات این است که مصرف شیشه به ترک هروئین میتواند کمک بکند. با تمام جرات میتوان گفت، این یک دیدگاه کاملا اشتباه است که مطمئنا افراد را در دامی بزرگ گرفتار میکند. به این علت که شیشه مادهای صنعتی است که موجب وابستگیهای روحی و جسمی زیادی برای فرد میشود. سمزدایی شیشه از بدن و ترک شیشه به مراتب سختتر از ترک هروئین میتواند باشد. همچنین، اثرات روانی ناشی از مصرف شیشه ممکن است جبران ناپذیر باشد.
متاسفانه استفاده در یک زمان گل و شیشه خطر مرگ به همراه دارد. از مهمترین موارد، طولانی شدن مراحل ترک گل و شیشه است. ترک شیشه حداقل به شش ماه تا یک سال زمان جهت ترک نیاز دارد که با این وجود احتمال اینکه عوارض مجدد برگردد 85درصد میباشد. بنابراین معتاد شدن به دو ماده گل و شیشه کار را سختتر خواهد کرد. توصیه کلینیک ترک اعتیاد کیمیای رهایی این است که از اقدامات خودسرانه خودداری شود و با مشاوران ما تماس حاصل نمائید.
معمولا ارائه بهترین روش جهت ترک مواد مخدر مانند شیشه به بررسیهای دقیقتری نیاز دارد. متآمفتامین ویژگیهای بینظیری دارد که موقع ترک درمان بایستی به آنها توجه شود تا میزان موفقیت جهت درمان بالا رود. در کلینیک ترک اعتیاد کیمیای رهایی از شیوههای علمی و فوق تخصصی مختلفی برای ترک شیشه استفاده میشود که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
آیا می دانستید؟
مت آمفتامین مادهای است که اگر شخصی بیش از یک یا دوبار از آن استفاده کند، احتمال وابستگی به آن زیاد است. زمانی که فرد به این مخدر وابسته شود و به صورت خودسرانه اقدام به ترک آن کند، علائم آن بروز میکند.
هشدار!
ترک خودسرانه ماده شیشه بدون نظارت و تجویز پزشک و روانشناس، ممکن است برای سلامتی فرد مضر باشد و حتی در مواردی خطرناک باشد. سمزدایی به کمک پزشک متخصص و روانشناس میتواند مشکلات احتمالی را تا حد زیادی کاهش و پروسه درمان را برای شما راحت و ایمن کند.
درمان اصلی جهت ترک شیشه یک شیوه درمان بدون دارو و سرپایی است. روش رواندرمانی شامل دو جلسه مشاوره و روانشناسی در هفته است که لازم است حداقل برای مدت سه تا شش ماه ادامه پیدا کند.
محورهای اصلی مداخلات روانشناختی اصلی در مرکز درمانی کیمیای رهایی
روان درمانی و ترک شیشه به جلسات درمانی در مرکز منتهی نمیشود بلکه، با استفاده از آموزشها و انجام دادن تمرینها در منزل و محیط زندگی و کار ادامه پیدا میکند. همچنین درمانگران کلینیک کیمیای رهایی مانند یک مربی آموزش خلبانی، پا به پای بیمار معتاد، روشها و مهارتهای عملی برای بهبودی و ترک شیشه را به بیمار خود آموزش میدهند.
شناخت مراکز و مادههای شیمیایی مغزی، امکان تولید داروهایی را برای مدیریت کردن مشکلات خاص در دوره درمان اعتیاد به شیشه فراهم کرده است.
دارو درمانی برای ترک شیشه در کلینیک کیمیای رهایی زیر نظر پزشک متخصص در طب اعتیاد تجویز میگردد. در این مجموعه جهت بازگیری بوپرنورفین، درمان متادون، درمان LSD و… رویکردهای دارو درمانی متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرد.
بنابراین افرادی که به این ماده وابسته میشوند، عادات غذایی آنها اغلب برعکس توصیههایی هست که میشود.
رژیم درمانی در ترک شیشه برای بازسازی و ترمیم کردن بافتهای آسیبدیده ، در بدن و مغز خیلی اثر دارد. از این رو موجب سرعت در روند درمان میشود.
قرص برای ترک شیشه یکی از روش های درمان برای ترک اعتیاد این ماده مخدر است. شیشه که با نام مت آمفتامین نیز شناخته می شود یک محرک بسیار اعتیادآور است که بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد.
با وجود عواقب و پیامدهای زیاد مصرف شیشه، اما متاسفانه بسیاری از مردم با اعتیاد به شیشه دست و پنجه نرم می کنند. اعتیاد به شیشه یک مشکل جدی بهداشت عمومی در سراسر جهان است که پیامدهای پزشکی، روانپزشکی، اجتماعی و اقتصادی به همراه دارد. خوشبختانه چندین گزینه درمانی برای ترک اعتیاد شیشه وجود دارد که می تواند برای شروع زندگی دوباره کمک کننده باشد.
در نظر داشته باشید که در حال حاضر هیچ دارویی به طور خاص، برای تسهیل روند ترک شیشه تولید نشده است. اما با این حال، چند دارو وجود دارد که می توان از آن ها برای کمک به کاهش برخی علائم ترک اعتیاد شیشه استفاده کرد.
شیشه باعث افزایش میزان دوپامین در مغز می شود. دوپامین یک ماده شیمیایی طبیعی در مغز است که در انگیزه و رفتارهای پاداش دهنده نقش مهمی ایفا می کند. شیشه سبب افزایش دوپامین مغز می شود و عملکرد مغز را به خودش وابسته می کند. برای رهایی از این وابستگی و کاهش علائم ترک، از داروهای ترک شیشه استفاده می شود.
مصرف شیشه در کوتاه مدت هم بسیار خطرناک است و باید هر چه سریع تر درمان آن را شروع کرد. قبل از آغاز روند ترک اعتیاد به شیشه بهتر است با متخصص خبره مشورت کنید. در زیر لیستی از انواع قرص ضد شیشه آورده شده است که هر کدام باید براساس صلاحدید پزشک تجویز شود.
بوپروپیون با نام (ولبان) داروی ضدافسردگی است و برای درمان اختلال افسردگی ماژور، اختلال خلقی فصلی و وسواس اجباری کاربرد دارد.
این دارو برای کمک به ترک سیگار نیز استفاده می شود و ثابت شده است که این دارو برای کمک به کاهش میل به مواد مخدر و محرک بسیار مفید است.
بوپروپیون یک مهارکننده بازجذب نوراپی نفرین- دوپامین است. این بدین معنی است که این دارو، سبب بازیافت (بازجذب) نوراپی نفرین و دوپامین در مغز را مسدود می کند. در نتیجه این مکانیسم سبب افزایش هر دو انتقال دهنده عصبی در مغز و افزایش تعامل آن ها با نورون ها برای انجام اثرات خاص آن ها می شود.
شیشه یک محرک سیستم عصبی مرکزی است که باعث آزاد شدن انتقال دهنده عصبی مانند بوپرپیون (مانند دوپامین، نوراپی نفرین) و سروتونین می شود و علاوه بازجذب دوپامین و نوراپی نفرین را مسدود می کند. این اثرات مانند بوپروپیون است، بنابراین می توان از این دارو برای درمان شیشه استفاده کرد. بوپروپیون میل و یا هوس مصرف شیشه را کاهش می دهد. علائم ترک شیشه را کم می کند. در واقع بوپروپیون بی خطر است و عوارض جانبی کمی دارد، و این باعث می شود که کاندید مناسب برای قرص ضد شیشه باشد.
نکاتی در مورد ترک اعتیاد شیشه با بوپروپیون
این دارو که برای درمان نارکوپلسی (حمله خواب) و ADHD (بیش فعالی بزرگسالان) استفاده می شود، می تواند برای کاهش هوس ها و همچنین مشکلات خواب ناشی از مصرف شیشه، به کار رود.
مودافینیل در کاهش اثرات شناختی شیشه مانند:
مودافینیل با مسدود کردن گیرنده های دوپامین سبب افزایش قابل توجه این ماده می شود و همچنین سبب افزایش عملکردهای شناختی مانند توجه، حافظه، خواب منظم و …. می شود. رفع ولع مصرف و الگوی خواب مختل کننده در ترک، از دیگر اثرات این دارو است، که سبب تسهیل روند ترک اعتیاد شیشه می شود.
نکاتی در مورد ترک اعتیاد شیشه با مودافینیل
مودافینیل در کاهش شدت اعتیاد به شیشه موثر است.
توجه داشته باشید که درمان اصلی ترک شیشه، روان درمانی زیر نظر روانشناس است و دارو ها فقط به عنوان دارو های کمکی برای کاهش عوارض مصرف شیشه استفاده می شود. هرگز نباید این دارو ها بدون نسخه و تجویز پزشک استفاده شود.
فلوکستین (Prozac) می تواند برای کمک به بیماران، برای غلبه بر حملات پانیک و کاهش سایر علائم اضطراب و افسردگی به کار رود.
فلوکستین یک مهارکننده بازجذب سروتونین (انتقال دهنده عصبی که در تنظیم خلق و خوی نقش دارد) است. مصرف کنندگان شیشه تا حدی به دلیل ترشح بیش از حد سروتونین در مغز، وضعیت غیرعادی را تجربه می کنند. می توان فرض کرد که برخی از همان مسیرهای عصبی که، باعث آزاد شدن بیش از حد سروتونین ناشی از فلوکستین می شوند، در آزاد سازی دوپامین ناشی از شیشه نیز نقش دارند. بنابراین اگر فردی فلوکستین مصرف کند، به مرور ولع مصرف شیشه در او کاهش می یابد.
نکاتی در مورد ترک اعتیاد شیشه با فلوکستین
فلوکستین یک داروی پر کاربرد برای درمان افسردگی است. این دارو برای کنترل اختلالات خلقی بوجود آمده در فرد، به دلیل مصرف شیشه، استفاده می شود.
گاباپنتین (نورونتین) از داروهای پرمصرف ضد صرع است. همچنین برای کاهش درد کمر و گرفتگی عضلات و پا درد موثر است.
گاباپنتین از طریق مهار گیرنده های خاصی در مغز (α₂/δ-1) سبب کاهش ولع مصرف شیشه می شود.
نکاتی در مورد ترک اعتیاد شیشه با گاباپنتین
این دارو با کمک به کنترل خشم و کاهش اضطراب، به فرد کمک می کند تا در مسیر بهبودی باقی بماند.
نکته : دارو درمانی فقط به کنترل علایم و کاهش عوارض قطع مصرف شیشه کمک میکند و به تنهایی نمی تواند درمان مناسبی باشد.
قرص بوپرنورفین از رایج ترین داروها است که برای درمان اعتیاد استفاده می شود. بوپرنورفین آگونیست افیونی است که با اتصال به گیرنده های افیونی در مغز و فعال کردن آن ها، اثراتی مشابه مواد افیونی ایجاد می کند، اما این اثرات به مراتب، کمتر از اثرات مواد افیونی مخدر است.
قرص بوپرنورفین برای ترک اعتیاد شیشه نیز استفاده می شود. زیرا یک آگونیست قوی گیرنده های مورفین است که به کاهش ولع مصرف شیشه کمک می کند.
نکاتی در مورد ترک اعتیاد شیشه با بوپرنورفین
اثر اوج دوپامین بر اثر مصرف شیشه بعد از استفاده از بوپرنورفین کاهش می یابد. این امر می تواند برای کاهش ولع مصرف شیشه کاربرد داشته باشد.
کلینیک ترک اعتیاد کیمیای رهایی با در نظر گرفتن شرایط بیمار و همچنین بیماری های زمینه ای و شدت و نوع علائم ترک شیشه، بهترین رویکرد درمانی را برای افراد بیمار در نظر می گیرد. در این مرکز متخصصین با تجربه، بهترین داروی ترک شیشه را جهت کاهش علائم ترک و ولع مصرف تجویز می کنند؛ به گونه ای که:
مت آمفتامین ماده ای است که اگر فردی بیش از یک یا دوبار از آن استفاده کند، احتمال وابستگی به آن زیاد است. زمانی که فرد به شیشه وابسته شود و به صورت خودسرانه اقدام به ترک کند، علائم ترک بروز می کند. علائم ترک شیشه در طول یا بعد از سم زدایی شیشه ممکن است بروز کند. مصرف قرص ضد شیشه برای رهایی از علائم ترک به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک، ممکن است خطرات زیادی به همراه داشته باشد. از جمله:
آنچه در آخر باید در مورد داروی ترک شیشه بدانید.
برای درمان و ترک اعتیاد شیشه باید از درمانگران و پزشکان جهت فرایند بازگیری کمک گرفت. برای مثال، می توان از درمان شیشه با دارو استفاده کرد که انواع قرص برای ترک شیشه، توسط پزشک تجویز می شود. اگر فردی به شیشه وابستگی و اعتیاد پیدا کند، آیا راه حلی برای درمان نیست؟ به خاطر داشته باشید که هر دردی دوا دارد! ترک شیشه نیز درمان مخصوص خود را دارد. برای تماس با کارشناسان ما می توانید با شماره تلفن های مرکز تماس بگیرید.
اما…
روش درست برخورد کردن با بیماران ترک شیشه آموزش داده میشود و از بایدها و نبایدهای مربوط به:
و دیگر موضوعات مهم، اطلاعات کامل و جامع داده میشود. ارائه این آموزشها میزان موفقیت در درمان و ترک شیشه را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
بیماری اعتیاد تاثیرات خیلی عمیقی روی روابط زوجین میگذارد. به طور مثال:
بسیاری از درمانگران در حوزه ترک اعتیاد اعتقاد دارند که گروه درمانی (که در مرکز کیمیای رهایی با نام جلسات کیمیای رویش برگزار میشود)، بخش ضروری از درمان سوء مصرف مواد میباشد. گروه درمانی در ترک شیشه اهداف زیر را دنبال میکند:
آنچه در انتها باید بدانید
آیا می دانستید؟
منابع مقاله:
بله، مصرف شیشه در آزمایشاتی مانند؛ آزمایش خون، آزمایش ادرار مشخص میشود.
خیر، سمزدایی فوق سریع شیشه، شعاری بیش نیست و باید فرد مبتلا به شیشه فرآیند ترک خود را به شکل استاندارد بگذراند.
خیر! هیچ داروی گیاهی برای درمان هیچ اعتیادی موثر نیست! داروهای گیاهی تنها در برخی موارد سبب تسکین درد ناشی از علائم درمان میشود.
کلینیک ترک اعتیاد کیمیای رهایی، مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میباشد. مرکز درمان سوء مصرف مواد کیمیای رهایی یکی از معتبرترین و شناخته شده ترین مراکز ترک اعتیاد میباشد که طیف وسیعی از خدمات را ارائه مینماید.
به خودتان هدیه بدهید! تا برای پیشرفت خود و تحقیقات مراقبتهای بهداشتی سهیم باشید.
ساعت های کاری مرکز
تهران، خیابان خوش شمالی، نبش خیابان پرچم، روبروی شرکت مرتب خودرو، پلاک 73، طبقه 3، واحد 6
لطفا فرم زیر را تکمیل و ارسال نمایید. در اولین فرصت با شما تماس گرفته میشود.
با استفاده از متد درمانی جدید، میتوانید بدون بستری شدن و در آرامش خانهتان، اعتیاد خود را ترک کنید و بهبودی را تجربه کنید.
همین الان تماس بگیرید.
مشاوره رایگان در سایت کیمیای رهایی در دسترس شماست. با ثبت درخواست مشاوره، تیم ما در هر مرحله از مسیر به شما کمک خواهد کرد. ثبت درخواست
راه های ارتباط با مرکز