کلینیک کیمیای رهایی مرکز معتبر و مجاز برای درمان سوء مصرف مواد
لگوی سایت کیمیای رهایی (ترک اعتیاد)
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ترک کافئین : علائم، عوارض و روش ترک فوری کافئین + مشاوره

ترک کافئین

کافئین برای برخی از افراد مانند یک مخدر و آرام بخش عمل می کند. این افراد باید برای ترک کافئین به آرامی و هوشمندانه اقدام کنند. با صرف 4 دقیقه از وقت خود برای خواندن این مقاله مطمئنا راهنمایی کاملی جهت درمان اعتیاد به کافئین دریافت خواهید کرد.

کافئین چیست؟

در دنیای امروز، کافئین به یک ماده نشاط آور معروف شده است. در واقع بسیاری از افراد برای اینکه بتوانند در طول روز انرژی لازم را داشته باشند و خسته نشوند، به کافئین پناه می برند. کافئین هم یک ماده مضر و هم یک ماده مفید به شمار می آید. با مصرف خوراکی و نوشیدنی های حاوی کافئین، می توان مدت زمان زیادی انرژی داشت. اما مصرف زیاد کافئین سبب می شود؛ افراد به آن اعتیاد پیدا کنند و درگیر عوارض های آن شوند. اگر افراد از کافئین به مقدار زیاد استفاده کنند، دیگر نمی توانند به راحتی به ترک کافئین اقدام کنند.

چای، قهوه، شکلات و … حاوی مقدار زیادی کافئین می باشند. با مصرف زیاد این مواد غذایی و نوشیدنی ها به عوارض مصرف کافئین دچار خواهید شد. کافئین مانند یک محرک طبیعی عمل می کند. این محرک طبیعی در ابتدا بر روی مغز و سیستم عصبی شما تاثیر می گذارد و سبب ترشح هورمون های نشاط آور می شود. به دنبال این موضوع، هوشیاری شما افزایش پیدا می کند و خستگی دیر تر به سراغ شما خواهد آمد. مواد غذایی و نوشیدنی های بسیاری حاوی این محرک طبیعی هستند. بهتر است در مصرف مواد حاوی کافئین دقت داشته باشید و زیاده روی نکنید. در غیر این صورت عوارض مصرف کافئین شما را با مشکلاتی روبرو خواهند کرد.

ویدیو معرفی کلینیک ترک اعتیاد کیمیای رهایی و خدمات این مرکز
پخش ویدیو

عوارض مصرف کافئین:

کافئین یک ماده مضر نیست؛ اما با مصرف زیاد ممکن است نتیجه عکس شود. عوارض مصرف کافئین گریبان افرادی را می گیرد که از آن به مقدار زیاد استفاده می کنند.  یا به ممنوعیت های مصرف کافئین توجه نمی کنند. بهتر است عوارض مصرف زیاد کافئین را بشناسید؛ تا مشکلاتی برای شما به وجود نیاید. موارد زیر برخی از عوارض مصرف کافئین می باشند:

ایجاد اختلال در نظم خواب:

یکی از شایع ترین عوارض مصرف کافئین، ایجاد اختلال در خواب و ایجاد بی خوابی برای افراد است. اولین تاثیر کافئین بر روی مغز این است که سبب جلوگیری از ترشح هورمون های خواب می شود. با برقراری بی نظمی در عملکرد مغز و هورمون های خواب، دیگر فرد نمی تواند مانند گذشته و در زمان معین به خواب برود. به همین دلیل افراد برای ساعت های طولانی بیدار می مانند و نمی توانند استراحت کافی داشته باشند.

ایجاد مشکلات گوارشی در صورت عدم ترک کافئین:

از دیگر عوارض مصرف کافئین، ایجاد مشکلات گوارشی برای فرد است. فرد با زیاده روی در مصرف کافئین دچار اسهال و یا یبوست می شود. چرا که با مصرف کافئین، آب بدن فرد کاهش می یابد. همچنین افراد دچار سوزش معده و یا رفلاکس معده می شوند. این عوارض ممکن است به طور دائمی گریبان آن ها را بگیرد و حتی پس از ترک کافئین، این عوارض باقی بمانند.

ایجاد تغییر در اخلاق و روحیات:

تغییرات خلق و خوی از عوارض مصرف کافئین می باشد. پس از گذشت مدتی از مصرف کافئین، فرد متوجه این موضوع می شود. اخلاق و رفتار او تند می شود و دائما دچار عصبانیت می شود. کنترلی بر روی خشم خود نخواهد داشت. زیرا با مصرف این ماده، تنظیمات بدن او به مشکل بر خورده است.

سردرد های مکرر:

ایجاد و تشدید سردرد ها از دیگر عوارض مصرف کافئین برای افراد است. با مصرف این محرک طبیعی، فرد نیاز خود به خواب را برآورده نمی کند؛ در نتیجه به خستگی و سردرد های شدید دچار می شوند.

کاهش مواد معدنی در بدن:

کاهش مواد معدنی در بدن و ضعف بدنی از عوارض مصرف کافئین است؛ که به مشکلات زیادی منجر می شود. کافئین سبب تخلیه مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم در بدن می شود. از بین رفتن منیزیم در بدن، سردرد را به دنبال خواهد داشت. همچنین با کاهش کلسیم، استخوان ها ضعیف شده و دچار پوکی می شوند.

کاهش وزن:

کاهش وزن و لاغری در افراد می تواند از عوارض مصرف کافئین باشد. با مصرف این ماده، متابولیسم و سوخت و ساز افراد افزایش پیدا می کند. در نتیجه چربی های آن ها از بین می رود. با مصرف مداوم؛ این روند کاهش وزن ادامه پیدا می کند و به لاغری های مفرط تبدیل می شود.

افزایش اضطراب و استرس:

با مصرف کافئین، هورمون های شادی ترشح می شوند؛ اما اگر این مصرف بیش از حد باشد، دیگر مغز به ترشح این هورمون ها پاسخ نمی دهد. در نتیجه فرد دچار خستگی و عصبانیت می شود. همچنین ترشح نشدن هورمون های آدرنالین، سبب افزایش استرس و اضطراب برای فرد می شود.

افزایش فشار خون و ضربان قلب:

افرادی که به مصرف کافئین عادت ندارند، از عوارض مصرف کافئین رنج خواهند برد. برای مثال با مصرف کافئین، ضربان قلب افزایش پیدا کرده و سبب افزایش فشار خون خواهد شد. معمولا این اتفاق زمانی رخ می دهد که افراد از نوشابه های انرژی زا دارای کافئین استفاده می کنند.

مدت زمان ترک کافئین:

مدت زمان ترک کافئین در افراد مختلف، متفاوت است. در واقع هر قدر که میزان کافئین مصرفی شما بیشتر باشد، به مدت زمان بیشتری برای ترک آن نیاز دارید. برای برخی از افراد کافئین، حکم یک مخدر و آرام بخش را دارد. در واقع برخی از افراد به این ماده اعتیاد دارند. در این افراد ترک به راحتی اتفاق نمی افتد. اما می توان نسبت به سایر مواد اعتیاد آور، آن را آسان تر ترک نمود.

به طور کلی مدت زمان ترک کافئین بر اساس بدن شما و مصرف کافئین تعیین می شود. برای آن که بتوانید کافئین را ترک کنید و یا مقدار مصرف آن را کاهش دهید؛ باید عادت غذایی جدید را جایگزین آن کنید. هنگامیکه افراد برای انرژی بالا در طول روز از مواد حاوی کافئین مانند چای یا قهوه استفاده میکنند؛ نمیتوانند راحت به درمان کافئین اقدام کنند. بهتر است این افراد به آرامی مواد غذایی و خوراکی مفید تری را جایگزین کافئین کنند.

مدت زمان ترک کافئین، به شرایط بدنی فرد و رژیم غذایی او بستگی دارد. هر چه فرد در دوران درمان کافئین، از آب، میوه ها، مغز ها و خوراکی های مغذی استفاده کند؛ سریعتر مصرف کافئین را ترک می کند. اما اگر فردی قصد ترک کافئین را داشته باشد؛ می تواند با تغییر رژیم غذایی خود، در کوتاهترین زمان به آن برسد. با رعایت تمامی موارد فوق می توانید مدت زمان ترک کافئین را به حداقل برسانید. به راحتی می توانید در مدت زمان 1 الی 3 هفته، از مصرف بیش از حد کافئین دست بکشید و از عوارض آن مصون بمانید.

رویکردهای درمانی برای ترک کافئین:

انتخاب مناسب رویکردهای درمانی برای ترک کافئین، می تواند با حفظ سلامتی، به درمان اعتیاد به کافئین بینجامد. موارد زیر برخی از رویکرد ها و روش های مناسب برای ترک آسان کافئین می باشند:

  • خواب بیشتر و مفید تری داشته باشید و برای آن برنامه ریزی کنید.
  • برای انجام کار های روزانه خود برنامه منظم داشته باشید؛ تا نیاز به اضافه کاری پیدا نکنید.
  • نوشیدن آب فراوان و آب میوه های طبیعی را فراموش نکنید.
  • می توانید برای افزایش انرژی خود از انواع دمنوش ها به جای قهوه استفاده کنید.
  • خوردن مغز ها و خشکبار می تواند برای شما انرژی زا باشد و نیروی شما را افزایش دهد.
  • می توانید با کمک یک پزشک تغذیه از مکمل های افزایش انرژی استفاده کنید.
  • خوردن ویتامین هایی مانند ویتامین B و خانواده آن، ویتامین D و قرص آهن را فراموش نکنید. این مکمل ها ویتامین ها در افزایش انرژی شما نقش بسیار مهمی دارند.

علائم ترک کافئین:

از آنجایی که کافئین مانند یک مخدر عمل می کند، در نتیجه ممکن است علائم ترک کافئین نیز در این زمان بروز کند. به دلیل آن که بدن به مصرف کافئین اعتیاد پیدا کرده است؛ در زمان ترک علائمی نیز به همراه دارد. بارز ترین نشانه ای که در زمان ترک کافئین بروز پیدا می کند؛ ایجاد سر درد است. این سردرد ها بسیار شدید و مداوم هستند؛ به طوری که چند روز طول می کشند. این سردرد ها به این علت هستند؛ که میزان کافئین مصرفی مغز کاهش می یابد. دیگر کافئینی به مغز نمی رسد تا مغز را فعال و هوشیار کند.

از دیگر علائم ترک کافئین؛ می توان به سستی و ضعف بدن اشاره کرد. فردی که مدت زیادی است از کافئین برای افزایش انرژی استفاده می کند؛ اکنون با ترک آن با مشکلاتی روبرو می شود. میزان کافئین مصرفی در زمان ترک کاهش می یابد؛ در نتیجه فرد حالت سستی، ضعف و بی حسی دارد. این علائم و کاهش انرژی در روز های ابتدایی ترک، بیشتر هستند. زیرا مصرف کافئین با ترک آن همزمان رخ می دهد و مغز و بدن دچار شوک می شوند. بهتر است برای کاهش علائم درمان، آن را به مرور زمان ترک کنید.

علائم ترک کافئین برای هر فرد متفاوت است، زیرا افراد دارای وضعیت بدنی مختلفی هستند؛ که به این اقدام واکنش های مختلفی نشان خواهند داد. 

عوارض ترک کافئین:

بی شک اقدام به درمان، عوارض ترک کافئین را به همراه خواهد داشت. با شروع کاهش مصرف کافئین افراد با عوارض آن دست و پنجه نرم خواهند کرد. البته انتخاب رژیم غذایی مناسب در این زمان می تواند عوارض را کاهش دهد و شما به آسانی آن را کنار بگذارید. در موارد زیر برخی از عوارض ترک کافئین بیان شده است:

ایجاد میگرن و سردرد:

سر درد و ایجاد حالتی شبیه به میگرن از اولین عوارض ترک کافئین می باشد. زیرا اثر کافئین بر روی مغز خواهد بود. در صورت عدم مصرف آن؛ مغز دچار کمبود می شود و به فرد سردرد های خفیف تا شدیدی دست می دهد. برخی از افراد هنگام درمان اعتیاد، دچار میگرن می شوند. با ایجاد میگرن، فرد به سردرد های شدید، چشم درد و حالت تهوع دچار می شود.

ایجاد اختلال در تمرکز در پی ترک کافئین:

با ترک کافئین فرد به اختلالات مغزی دچار می شود. برای مثال تمرکز و حواس خود را از دست می دهد. نمی تواند بر روی کار های خود تمرکز کند و آن ها را انجام دهد. همچنین ذهن و فکر او آشفته می شود.

ایجاد لرز، ضعف و سستی:

برخی از افراد با ترک کافئین و قطع مصرف آن، دچار لرز و ضعف بدنی شدید می شوند. این افراد اعتیاد زیادی به مصرف کافئین دارند و روزانه از آن به مقدار زیادی استفاده می کنند. در این موارد، کافئین مانند یک آرام بخش و مخدر برای آن ها عمل می کند. در صورت عدم مصرف کافئین، مغز و بدن به این موضوع واکنش نشان می دهد. در این گونه موارد؛ فرد برای آرام شدم باید به دکتر و یا بیمارستان مراجعه کند.

خستگی زیاد همراه با ترک کافئین:

خستگی، خواب آلودگی و بی حالی از عمده ترین عوارض ترک کافئین است. هدف اصلی مصرف کافئین، افزایش انرژی می باشد. در صورت قطع کردن آن؛ خصوصا در روز های ابتدایی، فرد دچار بی حالی، خستگی و خواب آلودگی خواهد شد. حتی در برخی از موارد با قطع مصرف کافئین، افراد دچار افسردگی های خفیف خواهند شد.

ایجاد مشکلات پوستی:

ممکن است در زمان ترک کافئین دچار مشکلات پوستی شوید. با کنار گذاشتن کافئین و کاهش مصرف آن، دچار استرس و اضطراب خواهید شد. در این صورت بر روی پوست شما اثر گذاشته و شادابی و زیبایی را از پوست شما خواهد گرفت. همچنین با هنگام درمان، هورمون کورتیزول ترشح می شود. با ترشح این هورمون چربی پوست افزایش پیدا کرده و سبب ایجاد جوش و آکنه می شود. البته این موارد برای زمانی است که درمان کافئین، ناگهانی و یکباره رخ دهد.

تغییرات وزنی طی ترک کافئین:

از عوارض ترک کافئین به صورت ناگهانی، این است که افراد دچار تغییرات وزنی می شوند. این تغییرات ممکن است به صورت لاغری و یا چاق شدن باشد. که این موضوع به بدن فرد و نوع واکنش آن به درمان بستگی دارد.

سوالات متداول درباره ترک کافئین:             

  • آیا ممکن است با ترک کافئین دوباره به سراغ آن برویم؟

بله امکان دارد. در واقع نمی توان گفت ترک کافئین به طور حتمی رخ می دهد. زیرا کافئین در بسیاری از مواد غذایی و نوشیدنی هایی که روزانه مصرف می کنیم، وجود دارد. بهتر است برای مصرف کافئین نهایت دقت را داشته باشیم و بیش از اندازه مصرف نکنیم.

  • آیا با ترک کافئین، دندان ها آسیب می بینند؟

با ترک کافئین، دندان ها به صورت مستقیم آسیب نمی بینند. زمانی که برای ترک این ماده محرک اقدام می کنید، دچار تهوع و استفراغ می شوید. ممکن است این مواد گوارشی بر روی دندان ها اثر گذاشته و سبب آسیب رسیدن به آن ها شوند.

 

تیمی از بهترین متخصصان و پزشکان حرفه‌ای در کلینیک ترک اعتیاد کیمیای رهایی آماده خدمت به شما عزیزان هستند. (مشاهده سایر اعضاء)